Čokoláda

     Když se řekne slovo čokoláda, mnoho lidí musí polknout. Většině se zbíhají sliny, vybaví si sladkou chuť té úžasné kakaové hmoty, která se rozplývá na jazyku a dodává nám téměř okamžitou energii. Mnoho lidí si ani neuvědomuje, že jsou vlastně na této pochutině závislý. Závislost na sladkém obecně je dnes velmi častým jevem.
     A proč nám čokoláda tolik chutná? Je to z několika důvodů. Největší vliv mají tuky a cukry v čokoládě. Tuky a Cukry nám velmi chutnají, jednak tělo ví, že je to přísun energie, za které je v první chvíli rádo, ale v zápětí zjistí, že slinivka břišní musí začít enormě pracovat na tvorbě a vylučování inzulínu do krve, aby se nám z těla mohl odvést všechen cukr a rychle jej musí spotřebovat nebo uložit.
     Vzhledem ke stále menší aktivitě dnešní populace a tedy malému energetickému výdaji často dochází právě k ukládání cukrů v podobě tuků coby podkožní nebo útrobní tuk. Viscerální tuk je to co nám způsobuje největší zdravotní potíže, ale tomu se budeme věnovat jindy. Pozor čokoláda často není jen v podobě tabulky nebo horkého nápoje ale je skrytá ve velkém množství potravin jako přísada. Čokoládu obsahuje také zmrzlina, koláče, buchty, sušenky a mnoho dalších dezertů.
 
     Pravdou je, že čokoláda je afrodiziakum a zlepšuje náladu. Také je pravdou, že hořká čokoládá je velmi prospěšná organismu a výtažky z kakaa jsou takzvaným přirozeným spalovačem energie.
 
     Vetšinou však z oblíbených pamlsků převládají ty negativní vlivy jako závislost na sladkém, a při časté nebo pravidelné konzumaci dochází k budování obezity a problémy s kardiovaskulárním systémem.
 
     Mé doporučení na závěr? Čokoládu nezakazujeme! Naopak pokud na ni máte chuť rádi Vás nasměrujeme kdy, jakou a v jakém množství si dát, aby měla jen pozitivní dopad na Vaší kondici. Když  si tedy dáte plátek (pár kostek) čokolády, nejlépe hořké, dopoledne nebo těsně po obědě, je vše v pořádku. My pro naše klienty máme i speciální doplněk stravy, proteinovou tyčinku čokoládové chuti, jak s oblibou říkáme zdravejší formu čokolády. Chuť ryze sladká, přitom nízkokalorická a bohatá na velmi důležité bílkoviny, které nám ve stravě chybí.
 
Já osobně s rodinou jich sníme několik denně, ale pšššt.