Dobrá strava – dobrý spánek

Eat_right_sleep_tight_1400x700-(1).jpg
Máloco se vyrovná pocitu, když se ráno probudíte odpočatí a plní energie po noci skutečně kvalitního spánku. Ten je však pro mnohé z nás vzácností. Kvalita spánku může být ovlivněna mnoha faktory, my se však zaměříme pouze na vliv stravy zkonzumované přes den. Stravovací návyky totiž mají dopad na kvalitu a délku spánku (prokázáno předběžným výzkumem). Člověk se navíc může ocitnout v bludném kruhu: jestliže v noci špatně spí, uchyluje se následující den ke konzumaci právě těch energeticky vydatných potravin, které mu spánek dále narušují (ano, uhádli jste, skutečně máme na mysli kávu a tučná jídla).[1]

 

Zní vám to povědomě? Na zlepšení spánku se podílí mnoho důležitých faktorů, mezi nimi i dobré stravovací návyky. Zde je několik tipů, jak zlepšit spánek pomocí stravy.

 

  • Hlídejte si velikost porcí. Uléháte-li do postele s přecpaným žaludkem, můžete si přivodit nevolnost a zažívací potíže, které vám budou spánek narušovat. Najezte se tak akorát, abyste neměli hlad.
  • Při obědě to nepřehánějte s kaloriemi a obsahem tuku. Snažte se o vyrovnaný jídelníček, jehož součástí budou zdravé zdroje sacharidů – zelenina, ovoce, celozrnné pečivo a luštěniny.
  • Hlídejte si příjem kofeinu a alkoholu, neboť káva a alkohol mohou narušovat normální spánkový režim a mohou za to, že se budíte uprostřed noci. [2]
  • Snižte příjem tekutin před spaním. S plným močovým měchýřem se moc dobře nespí, takže příjem tekutin ve večerních hodinách raději omezte.

 

Stačí těchto pár malých změn a váš spánek se může výrazně zlepšit, určitě je vyzkoušejte. Spěte sladce!

 

[1] St-Onge MP, Mikic A, Pietrolungo CE. Effects of Diet on Sleep Quality. Adv Nutr. 2016 Sep 15;7(5):938-49.
[2] He S, Hasler BP, Chakravorty S. Alcohol and sleep-related problems. Curr Opin Psychol. 2019 Dec;30:117-122.
Clark I, Landolt HP. Coffee, caffeine, and sleep: A systematic review of epidemiological studies and randomized controlled trials. Sleep Med Rev. 2017 Feb;31:70-78.