Jak zvládat životní stresy meditací

Meditation_1400x700-(2).jpgKdyž čelíme nejistotě, stresovým situacím a/nebo změnám v našem každodenním stereotypu, má to dopad na naši mysl, tělo a obecný pocit pohody.

 

Takovéto narušení může ovlivnit kvalitu naší kůže, vlasů, poškodit vzorce našeho spánku, způsobit přibírání na váze (nebo ztrátu váhy) a úzkost. Existuje mnoho důvodů, proč má stres takový vliv na náš život.

 

Dobrou zprávou je, že můžeme tato narušení překonat a vyjít z nich o to silnější, vyrovnanější a odolnější. Jedním ze způsobů, jak toho můžeme dosáhnout, je praktikováním tzv. mindfulness (uvědomování) a meditace.

 

Meditace je jednoduše termín pro čas strávený odpojením se z životního chaosu, kdy se

pokoušíme zklidnit mysl a být v klidném stavu uvědomění.

 

Meditace se považuje za druh cvičení jako je jóga nebo jiný tréninkový režim. Je také jako posilování svalů: čím víc ji děláte, tím silnější se může stát. Jednou z nejlepších věcí na meditaci je, že ji můžete dělat všude a kdykoliv bez jakéhokoliv speciálního vybavení jako jsou zvony, jógová podložka nebo

přikrývky!

 

Sepsali jsme pro vás seznam tipů, které vám pomohou začít:

 

Předtím, než začnete, se od sebe snažte odstranit všechna větší rozptýlení jako jsou telefony, počítačové obrazovky, televize a hlasité zvuky. Pro praktikování však nepotřebujete úplně tiché ani odlehlé místo.

 

Vše, co potřebujete, jste vy! Posaďte se nebo si lehněte na pohodlné místo, kde se cítíte uvolnění. Můžete nechat otevřené oči, nebo je mít zavřené. Dělejte to, v čem se cítíte dobře.

 

Začněte se soustředit na váš dech. Vnímejte vzduch, který přichází do vašeho těla a zase ho opouští. Jednoduše si všímejte svého dechu a jak se cítíte. Jakmile se začnete cítit komfortně s meditací, můžete zapojit další dechové techniky.

 

Během meditace se můžete cítit roztěkaní kvůli myšlenkám nebo jiným náhodným věcem, které vám probíhají hlavou. Pokud se to stane, jemně přeneste pozornost zpět k vašemu dechu.

 

Existují různé druhy meditace: některé zahrnují zpěvy nebo používání afirmací. Nemusíte je dělat, pokud nechcete. Pokud chcete, můžete si vybrat jedno nebo dvě krátká slova, na která se budete během meditace soustředit.

 

I v těch nejchaotičtějších časech je dobré si připomínat, že nemůžeme sice kontrolovat to, co se děje právě teď, ale můžeme si vybrat, jak na takovéto situace zareagujeme. Když budete meditovat pravidelně, plně pocítíte a prožijete uklidňující a dlouhodobé účinky, které meditace může mít.